Przepisy
HERBATKA ZIMOWA
Zaparzamy w dzbanku mocną herbatę czarną, pomarańczową, świąteczną lub malinową.
Do około
3/4 l naparu dodajemy pokrojone w plastry
pomarańcze, kilka goździków i sok malinowy do smaku.
Możemy też użyć soku z bzu, truskawek, wiśni lub jagód.
Nasza letnia wersja rodzinnej herbatki zawiera duże ilości świeżych liści mięty, do której po wystygnięciu dodajemy miód, plasterki cytryny i kostki lodu.
Orzeźwiająca pycha!
HERBATKA AGATKI
Od kilku lat popijam herbatkę, którą sama skomponowałam i wciąż smakuje wybornie:
Składniki:
- 3 dkg herbaty czerwonej Pu erh Royal Tea lub Pu erh Egzotyczny
- 3 dkg herbaty zielonej Sencha Egzotyczna.
- 3 dkg herbaty czarnej Hawajski koktajl
- 1 dkg pączków róży.
- 1 dkg herbaty białej White Ring
- 0,5 dkg herbaty białej Silver Needle
Wykonanie:
Wszystko razem trzeba wymieszać i parzyć wodą w temperaturze około 90 stopni C. Ponieważ mieszanka składa się w dużym stopniu z herbat niefermentowanych więc można ją dwukrotnie parzyć.
Smacznego mieszania :))
CHAI MASALA (przysmak indyjski)
Jeden z najpopularniejszych napojów tworzonych na bazie herbaty. Jego
przygotowywanie i skład ma wiele odmian. Można więc samemu
eksperymentować ze składnikami. Oto jedna z wielu propozycji
przygotowywania napoju:
Składniki na 4 porcje:
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego
- 4 goździki
- 2 nasiona kardamonu pokruszone (można je krótko uprażyć na suchej patelni)
- 1 rozdrobniona laska cynamonu
- mały kawałeczek pokrojonego świeżego imbiru
- 2-3 ziarna pieprzu pokruszone
- 2 łyżki czarnej herbaty (polecam Assam)
Zamiast różnych przypraw i herbaty można użyć gotowej mieszanki np. cesarskaperla.pl/product-pol-44-HERBATA-CHAI-MASALA.html.
Wykonanie:
Wodę, mleko, cukier i przyprawy należy wymieszać razem i gotować około 10 minut. Po tym czasie trzeba dodać herbatę i dalej gotować przez 3-5 minut. Na zakończenie odcedzić i podawać gorący napar do picia. Smak, aromat i gęstość napoju zależy od ilości składników i kolejności ich dodawania. Gdy do przygotowania Masali zamierza się użyć herbaty zielonej, wtedy nie należy jej liści gotować z pozostałymi składnikami gdyż stanie się gorzka (lepiej przestudzić lekko napój i zalać nim liście herbaciane na 2 minuty).
źródło:
„Filiżanka smaków” nr 4(8) 2009r., str.16
TIRAMISU (prosto z Włoch)
Jest to przepis mojej koleżanki, który dostałam 13 lat temu. Ona pracując jako stewardesa dużo latała po świecie i z jednej wyprawy przywiozła pomysł na właśnie taki smakołyk. Bardzo go lubię, choć nie robię często gdyż mój mąż ma bardziej tradycyjne upodobania:((
Składniki:
- 500gr serka maskarpone
- 180 ml brendy, koniaku lub baleys
- 5 białek
- 125 ml cukru
- 500 ml kremówki
- 500 ml mocnego naparu gorzkiej i zimnej kawy np cesarskaperla.pl/product-pol-157-KAWA-IRISH-WHISKY.html
- 1-2 opakowania podłużnych biszkoptów
- kakao lub gorzka czekolada
Wykonanie:
Najpierw musisz zaparzyć kawę (aby zdążyła ostygnąć) a jak trochę
przestygnie to wymieszaj ją z brendy. W małej misce ubij na sztywno
pianę z 5 białek i schłodź wkładając do lodówki. W zimnej misce krótko
ubij śmietanę z cukrem a następnie połącz śmietanę z pianą i mascarpone.
Ważne aby bardzo delikatnie wymieszać składniki! Masa powinna zostać
połączona jakieś 4 godziny przed podaniem. Teraz należy przygotować
podłużny półmisek i biszkopty, które trzeba będzie układać w rządku obok
siebie. Zanim biszkopty zostaną ułożone należy je namoczyć z obu stron w
kawie (bardzo krótko bo inaczej się rozpadną). Najlepiej od razu po
namoczeniu układać je na deserze. Składniki tiramisu układa się
warstwami, na dole biszkopty potem masa i tak 3 razy. Ostatnią
wierzchnią warstwą powinna być masa mascarpone. Na wierzchu posypać
gorzką czekoladą lub kakao.
MROŻONA HERBATA POMARAŃCZOWA
Czytając moje ulubione herbaciano – kawowe czasopismo natknęłam się na bardzo ciekawy przepis. Przy najbliższej okazji na pewno wypróbuję na znajomych:) Tylko może jeszcze dołożę listek mięty…
Składniki:
- 4 płaskie łyżki herbaty np.cesarskaperla.pl/product-pol-247-HERBATA-SLODKA-POMARANCZA lub cesarskaperla.pl/product-pol-27-HERBATA-YUNNAN-FOP-GOLD
- 3 szklanki wrzątku
- 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody
- 8 kulek lodów śmietankowych
- 1 pomarańcza
- 20 dkg śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- 4 plasterki cytryny
Wykonanie:
Herbatę zaparzyć we wrzątku, przecedzić i ostudzić. Następnie wymieszać z miodem i wstawić do lodówki. Pomarańczę umyć i wycisnąć z niej sok oraz zetrzeć połowę skórki. Sok wymieszać z 1/2 szklanki wody i po rozlaniu do pojemnika na lód zamrozić. Gdy smakowe kostki lodu będą już zamrożone to należy ubić na sztywno śmietanę z cukrem. Na koniec rozlać zimną herbatę do 4 dużych szklanek. Dodać 3 kostki smakowego lodu a następnie 2 gałki lodów śmietankowych. Całość przybrać śmietaną i plasterkami cytryny oraz skórką z pomarańczy.
źródło:
- „Filiżanka smaków” nr.4 2009r.,str.20
Smacznego:)