Darmowa dostawa od 200,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Przepisy

 

HERBATKA  ZIMOWA  


Zaparzamy w dzbanku mocną herbatę czarną, pomarańczową, świąteczną lub malinową.
Do około 3/4 l naparu dodajemy pokrojone w plastry pomarańcze, kilka goździków i sok malinowy do smaku.

Możemy też użyć soku z bzu, truskawek, wiśni lub jagód.

Nasza letnia wersja rodzinnej herbatki zawiera duże ilości świeżych liści mięty, do której po wystygnięciu dodajemy miód, plasterki cytryny i kostki lodu.

 

Orzeźwiająca pycha!

 

HERBATKA  AGATKI


Od kilku lat popijam herbatkę, którą sama skomponowałam i wciąż smakuje wybornie:

Składniki:

 

Wykonanie:

Wszystko razem trzeba wymieszać i parzyć wodą w temperaturze około 90 stopni C. Ponieważ mieszanka składa się w dużym stopniu z herbat niefermentowanych więc można ją dwukrotnie parzyć.

Smacznego mieszania :))


CHAI  MASALA (przysmak indyjski)

 

Jeden z najpopularniejszych napojów tworzonych na bazie herbaty. Jego przygotowywanie i skład ma wiele odmian. Można więc samemu eksperymentować ze składnikami. Oto jedna z wielu propozycji przygotowywania napoju:

Składniki na 4 porcje:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego
  • 4 goździki
  • 2 nasiona kardamonu pokruszone (można je krótko uprażyć na suchej patelni)
  • 1 rozdrobniona laska cynamonu
  • mały kawałeczek pokrojonego świeżego imbiru
  • 2-3 ziarna pieprzu pokruszone
  • 2 łyżki czarnej herbaty (polecam Assam)

Zamiast różnych przypraw i herbaty można użyć gotowej mieszanki np. cesarskaperla.pl/product-pol-44-HERBATA-CHAI-MASALA.html.

Wykonanie:

Wodę, mleko, cukier i przyprawy należy wymieszać razem i gotować około 10 minut. Po tym czasie trzeba dodać herbatę i dalej gotować przez 3-5 minut. Na zakończenie odcedzić i podawać gorący napar do picia. Smak, aromat i gęstość napoju zależy od ilości składników i kolejności ich dodawania. Gdy do przygotowania Masali zamierza się użyć herbaty zielonej, wtedy nie należy jej liści gotować z pozostałymi składnikami gdyż stanie się gorzka (lepiej przestudzić lekko napój i zalać nim liście herbaciane na 2 minuty).

źródło:
„Filiżanka smaków” nr 4(8) 2009r., str.16

 

TIRAMISU  (prosto z Włoch)

Jest to przepis mojej koleżanki, który dostałam 13 lat temu. Ona pracując jako stewardesa dużo latała po świecie i z jednej wyprawy przywiozła pomysł na właśnie taki smakołyk. Bardzo go lubię, choć nie robię często gdyż mój mąż ma bardziej tradycyjne upodobania:((


Składniki:

  • 500gr serka maskarpone
  • 180 ml brendy, koniaku lub baleys
  • 5 białek
  • 125 ml cukru
  • 500 ml kremówki
  • 500 ml mocnego naparu gorzkiej i zimnej kawy np cesarskaperla.pl/product-pol-157-KAWA-IRISH-WHISKY.html
  • 1-2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • kakao lub gorzka czekolada

Wykonanie:


Najpierw musisz zaparzyć kawę (aby zdążyła ostygnąć) a jak trochę przestygnie to wymieszaj ją z brendy. W małej misce ubij na sztywno pianę z 5 białek i schłodź wkładając do lodówki. W zimnej misce krótko ubij śmietanę z cukrem a następnie połącz śmietanę z pianą i mascarpone. Ważne aby bardzo delikatnie wymieszać składniki! Masa powinna zostać połączona jakieś 4 godziny przed podaniem. Teraz należy przygotować podłużny półmisek i biszkopty, które trzeba będzie układać w rządku obok siebie. Zanim biszkopty zostaną ułożone należy je namoczyć z obu stron w kawie (bardzo krótko bo inaczej się rozpadną). Najlepiej od razu po namoczeniu układać je na deserze. Składniki tiramisu układa się warstwami, na dole biszkopty potem masa i tak 3 razy. Ostatnią wierzchnią warstwą powinna być masa mascarpone. Na wierzchu posypać gorzką czekoladą lub kakao.

MROŻONA HERBATA POMARAŃCZOWA


Czytając moje ulubione herbaciano – kawowe czasopismo natknęłam się na bardzo ciekawy przepis. Przy najbliższej okazji na pewno wypróbuję na znajomych:) Tylko może jeszcze dołożę listek mięty…

Składniki:

  • 4 płaskie łyżki herbaty np.cesarskaperla.pl/product-pol-247-HERBATA-SLODKA-POMARANCZA lub cesarskaperla.pl/product-pol-27-HERBATA-YUNNAN-FOP-GOLD
  • 3 szklanki wrzątku
  • 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody
  • 8 kulek lodów śmietankowych
  • 1 pomarańcza
  • 20 dkg śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 4 plasterki cytryny

Wykonanie:

Herbatę zaparzyć we wrzątku, przecedzić i ostudzić. Następnie wymieszać z miodem i wstawić do lodówki. Pomarańczę umyć i wycisnąć z niej sok oraz zetrzeć połowę skórki. Sok wymieszać z 1/2 szklanki wody i po rozlaniu do pojemnika na lód zamrozić. Gdy smakowe kostki lodu będą już zamrożone to należy ubić na sztywno śmietanę z cukrem. Na koniec rozlać zimną herbatę do 4 dużych szklanek.  Dodać 3 kostki smakowego lodu a następnie 2 gałki lodów śmietankowych. Całość przybrać śmietaną i plasterkami cytryny oraz skórką z pomarańczy.

źródło:

  • „Filiżanka smaków” nr.4 2009r.,str.20

 

Smacznego:)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel